8. marts 2018

Lokalt øl fra Lundumskov

Virksomhedsbesøg Henrik Dam kiggede indenfor på bryggeriet, hørte om dets tilbliven og smagte på dets produkter


Jeg fik lejlighed til at smage et par af de ølsorter, Lundumskov Bryghus fremstiller, og jeg står inde for, at der er tale om velsmagende produkter, forsikrer Henrik Dam Kristensen.

 

På besøgsdagen i Horsens kommune for nylig foretog Henrik Dam Kristensen det femte og sidste virksomhedsbesøg hos Lundumskov Bryghus, hvor indehaveren Torben West fortalte om stedet.

 

Jeg gik på pension, og så skulle jeg jo beskæftige mig med noget, og så valgte jeg at begynde at brygge øl, fortalte Torben West. Så jeg startede med at indrette udhuset, hvor vi bor og har boet i mange år, til et bryggeri. Og så begyndte jeg stille og roligt at anskaffe udstyr i den takt, jeg havde råd til det og kunne finde det. Så det har været et gør-det-selv-projekt.

undefined

 

Professionel brygmester 

Jeg har været heldig, at min datter kom hjem med en professionel brygmester, som er på Indslev Bryggeri. Så ham har jeg som konsulent, og han kommer og hjælper med opskrifter og med at udvikle de forskellige ølsorter.

Og der er mange forskellige typer øl på Lundumsklov Bryghus. Der er blevet lavet en Horsens-øl i samarbejde med en lokal vinhandler. Det er en stærkøl med 6,5 procent alkohol. En anden ny øl er Kirsbeer, der er klar efter et års lagring. Det er en belgisk ale-type, der har fået et skud kirsebær.

 

Der brygges i takt med, at jeg har tid og lyst til det, forklarede Torben West, som viste Henrik Dam Kristensen sit anlæg og sine lagermuligheder.

 

Der blev naturligvis talt om udviklingen, der har betydet et stigende antal øl fra private bryggerier. Det er sket, efter man i årtier havde oplevet fusioner og nedlæggelse af regionale bryggerier og en koncentration på ølmarkedet, hvor der efterhånden kun fandtes under en halv snes aktive bryggerier. Det er helt åbenbart, at forbrugerne har taget godt mod de nye bryggeriers produkter.

 

Da Henrik Dam Kristensen spurgte, om Lundumskov Bryggeri møder noget administrativt bøvl, blev Dansk Retursystem nævnt. Dansk Retursystem favoriserer de store bryggerier og er uforholdsmæssigt dyrt pr. enhed for de små bryggerier.