4. februar 2018

En virksomhed grundlagt i 1891

Virksomhedsbesøg Men i 2018 en moderne virksomhed med en avanceret teknologi


Per Nielsen, indehaveren af Lund Maskinfabrik, er oldebarn af virksomhedens grundlægger, der i 1891 begyndte som traditionel smed i Lund. Først i 1970’erne begyndte virksomhedens industrielle udvikling. Per Nielsen er altså fjerde generation i spidsen for virksomheden. 

 

På fabrikken har man også en lille udstilling af virksomhedens tidligere produkter. De er placeret på en bænk, hvis skelet er en metalkonstruktion, og som faktisk er et produkt fra virksomheden – dengang den var en traditionel smedje.

 

Henrik Dam Kristensen besøgte forleden virksomheden og fik på en rundgang i fabrikshallerne et positivt indtryk af en moderne maskinfabrik med avanceret teknologi.

 

Uddannelsen til industriteknikere 

Per Nielsen deltager i en support-gruppe i forbindelse med de tekniske ungdomsuddannelser på Learnmark. Hensigten er at ændre holdningen til de tekniske uddannelser, så man forhåbentlig kan åbne fleres øjne for mulighederne på området.

 

Per Nielsen er i det hele taget meget optaget af uddannelsen af industriteknikere, selv om han helst kalder dem ved den gamle betegnelse: maskinarbejdere. Det er hans opfattelse, at den praktiske del af uddannelsen bør ske ude på arbejdspladserne. De tekniske skoler har ganske enkelt ikke et udstyr, der lever op til den avancerede teknologi, man anvender ude på virksomhederne. Henrik Dam tale med en af de to lærlinge, man har på Lund Maskinfabrik: Frederik Clausen. Og han bakkede Per Nielsens synspunkt op.

 undefined

CNC 

Og faktisk har man avancerede maskiner på Lund maskinfabrik. Det er maskiner baseret på CNC, hvilket vil sige, at de ved hjælp af en computer kan fremstille mange ensartede dele.

 

På fabrikken forarbejdes blandt andet stål og aluminium. Man er underleverandør til et halvt hundrede industrivirksomheder, hvoraf ti er store kunder. I fabrikken er der ti medarbejdere, hvoraf to er lærlinge.  Se herunder billede med udsnit af Lund Maskínfsabriks produktion.

 undefined

I virksomheden har man ikke noget bogholderi. Virksomhedens regnskaber føres af et lokalt revisionsfirma.