24. august 2016

Frokost på socioøkonomisk café

Caféen er en mulighed for, at psykisk sårbare kan opleve at få en arbejdsplads


Henrik Dam Kristensen nød dagens ret for 49 kroner! Mandag i sidste uge, da Henrik Dam Kristensen indtog sin frokost i Café Himmelblå, var det lasagne, der var på menuen. Og den smagte rigtig udmærket.

 

Henrik Dam Kristensen var gået i Café Himmelblå efter sit besøg i Blå Kors genbrugscenter i Horsens. Valget af Café Himmelblå var ret naturligt, idet det er caféen i genbrugscenteret. Den drives af OK-Fonden. Den er en såkaldt socioøkonomisk virksomhed, som skaber arbejdspladser for frivillige og psykisk sårbare.

 

En del af OK-Fonden

I forbindelse med måltidet fik Henrik Dam Kristensen en orientering om caféen af Kasper Lundsgaard og René Kreutz. Førstnævnte har indtil nu været projektleder på Café Himmelblå, men må fratræde på grund af studiestart på Erhvervsakademi Aarhus. Sidstnævnte er tiltrædende projektleder.

 

OK-Fonden har i forvejen en virksomhed i Horsens kommune med døgnpladser for omkring 100 psykisk sårbare fordelt på Enghaven og Ravnebjerg i Søvind og på Hansted Kloster.

 

Den socioøkonomiske café passer godt ind i OK-Fondens virksomhed, idet den byder på arbejdsopgaver, som kan varetages af en del af de beboere, man har i døgnpladserne.

 

De psykisk sårbare, der arbejder i Café Himmelblå, modtager den overførselsindkomst, de får i forvejen. For at der alligevel skal være en gulerod, sørger man for, at der arrangeres nogle spændende ture for hjælperne i caféen.

 

Velsmagende til 49 kroner

Ud over den varme dagens ret, der skifter fra dag til dag, serveres der også blandt andet pølsehorn, sandwich, smørrebrød og kage – og om lørdagen bydes der på brunch.

 

Det var et velsmagende måltid til blot 49 kroner, jeg fik i Café Himmelblå, sagde Henrik Dam Kristensen efter besøget. Det er dejligt at se, at man i en socioøkonomisk virksomhed godt kan levere et professionelt produkt.

 

Placeringen i Blå Kors’ genbrugscenter er ideel. Mange kommer ind og får en bid mad. Og samtidig byder caféen på en meningsfuld beskæftigelse for en gruppe mennesker, som har glæde af at opleve fællesskabet på en arbejdsplads. De får indhold i hverdagen og måske inspiration og mod til at give sig i kast med et ordinært arbejde.